Ponieważ mieszkam obecnie w japońskich górach, które charakteryzują się dość ostrym klimatem o tej porze roku, potrzebuję potraw, które mnie rozgrzeją i zaspokoją apetyt. Stąd też pomysły na ciepłe i sycące, a do tego pyszne puddingi :)
Pudding ryżowy z jabłkiem
- 50 g suchego ryżu (użyłam ryżu typu "do sushi")
- 150 ml mleka (użyłam sojowego)
- 1 jabłko
- łyżeczka rodzynek
- 5 migdałów
- przyprawy, np. cynamon, imbir, kakao
Ryż gotujemy według przepisu, dajemy jednak o 1/4 mniej wody. Gdy cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna, wlewamy mleko i nadal gotujemy pod przykryciem. Gdy zgęstniej, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Pudding z dyni
- ok. 200 g miąższu z dyni (ugotowaną dynię rozgniatamy na puree)
-100 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka mieszanki bakalii
- przyprawy, np. cynamon, imbir, garam masala, przyprawa do piernika
Składniki mieszamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok minuty, ciągle mieszając.
Pudding z batata
- 1 średni batat
- 150 ml mleka (użyłam sojowego)
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka miodu
- przyprawy, np. kakao, cynamon
Batat kroimy w kostkę i gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut). Odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.
Nigdy nie robiłam puddingu, ale patrząc na przepisy i sklad ich, to chyba dyniowy najlepiej rozgrzeje.
OdpowiedzUsuńZ ciekawości jak to smakuje, to ugotuje :)
Pozdrawiam serdecznie.
Muszę spróbować! fajne przepisy !:)
OdpowiedzUsuńOserwuję!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:*
Fajne te puddingi, spróbuję kiedyś na podwieczorek, fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńoooooj puddingi są teraz idealne na klimat Polski :P ten dyniowy mi przypadł najbardziej do gustu :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! Same pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPudding.. :) Brzmi i wygląda pysznie, koniecznie muszę wypróbować ! :)
OdpowiedzUsuńMniam !
OdpowiedzUsuń