niedziela, 18 stycznia 2015

Rita gotuje w Japonii - puddingi

Ponieważ mieszkam obecnie w japońskich górach, które charakteryzują się dość ostrym klimatem o tej porze roku, potrzebuję potraw, które mnie rozgrzeją i zaspokoją apetyt. Stąd też pomysły na ciepłe i sycące, a do tego pyszne puddingi :)

Pudding ryżowy z jabłkiem

- 50 g suchego ryżu (użyłam ryżu typu "do sushi")
- 150 ml mleka (użyłam sojowego)
- 1 jabłko
- łyżeczka rodzynek
- 5 migdałów
- przyprawy, np. cynamon, imbir, kakao

Ryż gotujemy według przepisu, dajemy jednak o 1/4 mniej wody. Gdy cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna, wlewamy mleko i nadal gotujemy pod przykryciem. Gdy zgęstniej, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając.

Pudding z dyni

- ok. 200 g miąższu z dyni (ugotowaną dynię rozgniatamy na puree)
-100 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka mieszanki bakalii
- przyprawy, np. cynamon, imbir, garam masala, przyprawa do piernika

Składniki mieszamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok minuty, ciągle mieszając.

Pudding z batata

- 1 średni batat
- 150 ml mleka (użyłam sojowego)
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka miodu
- przyprawy, np. kakao, cynamon

Batat kroimy w kostkę i gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut). Odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam puddingu, ale patrząc na przepisy i sklad ich, to chyba dyniowy najlepiej rozgrzeje.
    Z ciekawości jak to smakuje, to ugotuje :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować! fajne przepisy !:)
    Oserwuję!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne te puddingi, spróbuję kiedyś na podwieczorek, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooooj puddingi są teraz idealne na klimat Polski :P ten dyniowy mi przypadł najbardziej do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie! Same pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pudding.. :) Brzmi i wygląda pysznie, koniecznie muszę wypróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń