Wegetariańskiego biryani spróbowałam kiedyś w mojej ulubionej indyjskiej restauracji i od razu zauroczyło mnie połączenie smaków korzennych, lekko pikantnych, słodkawych i słonawych. Aby bezmięsną potrawę uczynić bardziej pożywną, w ramach eksperymantu dodałam do niej ciecierzycę. Jej subtelny smak idealnie wpasował się w tę mieszankę smaków i aromatów, jednocześnie czyniąc to danie bardzo sycącym. Dlatego też od pewnego czasu jest to zdecydowanie moja ulubiona potrawa! :)
Składniki na 2-3 porcje:
-50 g suchej ciecierzycy
-100 g ryżu basmati
-ok 200 g mieszanki warzyw (marchewka, kalafior, brokuł, można użyć także mieszanki typu "włoszczyzna")
-łyżka pokrojonych migdałów (np. w płatkach lub w słupkach)
-2 łyżki rodzynek
-łyżka oleju
-ząbek czosnku
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki kurkumy
i 1/2 łyżeczki garam masala
(można zastąpić łyżeczką mieszanki curry)
-po szczypcie: imbiru,
kardamonu, cynamonu
i ostrej papryki
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 h. Po tym czasie gotujemy ciecierzycę (w tej samej, nieosolonej wodzie) przez 45 minut. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Czosnek podsmażamy na oleju. Gdy zacznie się lekko rumienić, dodajemy warzywa, rodzynki i migdały, i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Gdy mieszanka staje się sucha, dolewamy po trochu wody.
Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy ciecierzycę. Upewniamy się, że całość jest wilgotna, a następnie dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Wówczas dodajemy ugotowany ryż i smażymy na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Można dosolić do smaku, jendak osobiście preferuję, by przeważał smak słodkawy :)
Dodałbym jeszcze sosu jakiegoś :-).
OdpowiedzUsuńTen przepis bazuje na tradycyjnej kuchni indyjskiej. Oczywiście do potraw indyjskie podaje się sosy w osobnych naczyniach, jednak samo biryani wygląda właśnie tak :)
UsuńUwielbiam tego typu dania ;)
OdpowiedzUsuńCieciorkę to tylko jem ugotowaną i z solą nigdy nie jadłam w takim ciekawym zestawie :)
OdpowiedzUsuńCieciorka jest dobra pod każdą postacią ;)
Usuńbez cieciorki bardzo przypomina pilaw :)
OdpowiedzUsuńBiryani różni się od pilau głównie tym, że są w nim rodzynki i migdały- o ile mi wiadomo:)
Usuńbez cieciorki bardzo przypomina pilaw :)
OdpowiedzUsuńCiecierzycę bardzo lubię, zwłaszcza w sałatkach :)
OdpowiedzUsuńDo sałatek też świetnie się nadaje, nadaje ciekawy smak
UsuńNigdy nie miałam okazji próbować takiego dania, trzeba dodać do mojego menu :D Wyglada bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecam;)
UsuńMy również kochamy cieciorke i takie potrawy :) Pychotka :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam ciecierzycy, ale tyle przepisów już widziałam, że chyba się skuszę. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam indyjskie jedzonko,ale konsumuje je od jesieni do wiosny ze względu na rozgrzewające przyprawy :) Świetny wykon w tv :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam indyjskie dania! :)
OdpowiedzUsuń