niedziela, 12 lipca 2015

Pudding ryżowy z malinami i migdałami

Ta szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa to pomysł na lekki obiad na upalny dzień, a także na zdrowy i pożywny deser :)

Składniki na 1 porcję:
-50 g ryżu suchego (ja użyłam basmati)
-150 g malin
-10 g migdałów w płatkach
-100 g kefiru
-szczypta cynamonu i kardamonu

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do rondelka, dodajemy maliny, migdały i przyprawy. Grzejemy na małym ogniu stale mieszając, aż maliny zmiękną i wymieszają się równomiernie z ryżem. Zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy kefir i dokładnie mieszamy. Dekorujemy całymi malinami oraz płatkami migdałowymi, ewentualnie także gorzka czekoladą :)

10 komentarzy:

  1. Smaczne i proste :)) Idealne połączenie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! Uwielbiam takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! :D Jakbym chciała, żeby ktoś mi takie smakołyczki gotował. Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego - z takim przepisem każdy sobie poradzi;)

      Usuń
  4. Wygląda jak różowe wymioty :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Malinowy ryż, mniam. Ale podobnie jak Zdeterminowana Ana, też chciałabym żeby ktoś mi takie rzeczy gotował, ale nie wynika to ze stopnia trudności, tylko z wrodzonej niechęci do przyrządzania deserów. No po prostu nie cierpię przyrządzać słodkiego i zawsze w soboty okupuję cukiernie. Mój ostatni wynalezek to ciasto szpinakowe z truskawkami o wdziecznej nazwie "Fiona".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie całkiem na odwrót - najbardziej lubie przygotowywać desery ;)
      Tym ciastem mnie zaciekawiłaś - nie umiem sobie tego nawet wyobrazić! :D

      Usuń
  6. Proste i smaczne, takie przepisy lubię najbardziej. strasznie nie znoszę stać z byt długo w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń