wtorek, 12 sierpnia 2014

Kurczak Tikka Masala z papryką i ryżem

Przepis na kurczaka w aromatycznym, pikantnym sosie - styl indyjski:)

Składniki (1 porcja):
100-150 g fileta z kurczaka
20 g jogurtu typu greckiego, kwaśnej śmietany lub kremowego serka
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
ząbek czosnku
łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki przyprawy tikka masala (curry, nasiona kolendry, kmin rzymski, cynamon, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, pieprz czarny)
szczypta soli (ilość weług uznania)



Kurczaka kroimy w grubą kostkę, obtaczamy w przyprawie i podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz papryke pokrojoną w grubę kostkę, podsmażamy. Solimy, dolewamy kilka łyżek wody. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną. Zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy jogurt/śmietanę, dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem, najlepiej ugotowanym i podprażonym na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem kurkumy :)

4 komentarze:

  1. Lubię kurczak pod każdą postacią, więc chętnie wypróbuję i Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :) narzeczony lubi pikantne dania będzie trzeba wypróbować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak się zawsze sprawdza i daje ogromne pole do popisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak dobry na wszystko. Mogłabym jeść pod każdą postacią! :)

    OdpowiedzUsuń